Zaparcia

Niejednokrotnie spotykamy się w swoim życiu z pewnym nieprzyjemnym zjawiskiem fizjologicznym, jakim jest zaparcie. Nie musisz od razu sięgać po różnego rodzaju środki przeczyszczające. Warto się zastanowić, czy może jesteś w stanie pomóc sobie w inny sposób. Może warto włączyć do swojego codziennego menu owoce i warzywa, zacząć dzień od porannych ćwiczeń, chodzić więcej piechotą, jeździć na rowerze i wykorzystać zasady leczenia terapią Su Jok?

Gdzie znajdują się punkty, których stymulacja pomoże przy zaparciu?

Jest to obszar odpowiadający jelitu grubemu (rys. 121).

Rys. 121. Obszar odpowiadający jelitu grubemu

Jak unikać zaparć?

Musisz odnaleźć bolesne punkty odpowiadające w miejscu projekcji jelita grubego przy pomocy pałeczki diagnostycznej i wykonać masaż palcami, na obszarze odpowiadającym całej długości jelita grubego, w postaci ruchów kolistych, w kierunku zgodnym z ruchem pokarmu w jelicie (rys. 122).

Rys. 122. Sposób wykonywania ruchów masujących przy zaparciach

Możesz wykorzystywać też nasiona. W tym celu umieść je na obszarze odpowiadającym jelitu grubemu w taki sposób, aby kierunek ich strumieni energetycznych był zgodny z ruchem pokarmu w jelicie.

Jakie nasiona powinieneś wybrać do leczenia? Zazwyczaj wykorzystywane są nasiona lnu, tymianku, arbuza oraz pestki jabłek i winogron (rys. 123).

Rys. 123. Terapia nasionami przy zaparciach

Bardzo ważne jest ogrzanie najbardziej bolesnych punktów odpowiadających moksami. Jeżeli masz cygaro piołunowe, możesz wykonać ogrzewanie tzw. sposobem prasowania: prowadź tlącym się końcem cygara nad projekcją jelita grubego do momentu wystąpienia przyjemnego ciepła (rys. 124).

Rys. 124. Ogrzewanie piołunowym cygarem miejsc odpowiadających jelitu grubemu, przy zaparciach

Powinieneś regularnie wykonywać intensywny masaż dłoni i stóp palcami, pałeczką zakończoną wałeczkiem, piłeczką golfową, orzechem włoskim, kasztanem itp. (rys. 125).

Jeżeli tracisz na wadze, a w kale pojawiła się krew lub śluz, powinieneś zwrócić się do lekarza.

Rys. 125. Masaż dłoni przy użyciu orzecha włoskiego, przy zaparciach